Vinlandet Romania - På vinkartet til Orientekspressen var det vanligere med vin fra Romania enn Frankrike

Rumenerne har laget vin i 8000 år – lang før grekerne styrte landet. Legenden sier at vinguden Dionysos ble født i Thracia, i dag rumensk territorium.

Landet har et glimrende klima for druedyrking. Den rumenske vinen har vært i verdensklasse, men i 1960-årene ble vinen eksportert til Sovjetunion og kvantiteten ble prioritert foran kvalitet. Landet har et kontinentalt klima med middelhavsklima langs kysten. Geografisk er Romania på linje med Provence og Languedoc-Roussillon, men landet er såklart preget av fjell og innlandsklima i motsetning til de Sør-Franske regionene.

Etter revolusjonen har kvaliteten igjen kommet på agendaen, og siden 1994 har Romania på mange måter igjen plassert seg som et av de viktigste vinlandene i Europa.

Landet er delt inn i 8 vinregioner:

Maramures & Crisana

Transylvania

Banat

Moldovan Hills

Dobrogea

Danube Terraces

Muntenia

Oltenia


De viktigste vinområdene er lokalisert mellom den Karpatiske fjellkjeden og Svartehavet.

Moldova, Muntenia og Oltenia produserer mesteparten av vinen i landet.


Moldova er kjent for vinen Cotnari, en botrytisert søt vin, som har blitt fremstilt i mer enn 600 år!
I Muntenia og Oltenia er det Dealu Mare som har skilt seg ut med internasjonale druesorter som Merlot, Pinot Noir og Cabernet Sauvignon.

Romania har en bred portifolio av druer, mest en fransk påvirkning med cabernet sauvignon, gewürztraminer, merlot, pinot noir og sauvignon blanc, welschriesling, pinot gris, chardonnay, blaufrankisch og muscat


Vi har også lokale druer som feteasca i flere varianter (neagra, regala og alba). Feteasca betyr jomfru eller ung pike. Feteasca alba, den hvite jomfru, kjennetegnes ved høy syre, mineralitet og urter over gul frukt, mens den kongelige jomfruen Fetească regala har mer personlighet. Den rode Fetească neagra, den sorte jomfru, gir gjerne krydrede,  plommesmakende viner med bløte tanniner.

Grasa, tamaioasa, mustoasa de Maderat, cadarca og furmint som er kjent for sin bruk i Tokaij i Ungarn er osgå brukte I Romania.

Vinklubb fra Oslo på vintur til Romania med VisitRomania.No


Ofte blander vi lokale druer og internasjonale druer, for eksempel sauvignon blanc og feteasca alba.

Rumensk vinlov
½ av druene er Vitis Vinifera og resten er hybrider.

Rumenerne selv drikker først og fremst hvitvin. 75% av det nasjonale forbruket er hvitvin. Men rødvinen er også utmerket og den eksporteres i store mengder.

DOC (Denumire de Origine Cotrolata): 32 stk.

DOC-CMD - perfekt modne druer (DOC)

DOC-CT  - sen innhøsting

DOC-CIB – sen innhøsting/botrytis

PGI - 13 stk pr 2014

Rezerva - 6 mnd fat + 6 mnd flaske

Vin de Vinoteca - 1 år fat + 4 år flaske

Det produseres mye vin men eksporteres lite, landet har veldig stort potensiale til vinproduksjon men mangler kapital.

I 2016 har Romania produsert 3,267 mil. hektoliter og ekspoertert bare 129 000 hektoliter.